Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση των επιπέδων άγχους που σχετίζονται με τις καθημερινές ασχολίες και τον εργασιακό χώρο, αλλά και με την σημαντική καθημερινή ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με τα social media. Αυτό οδηγεί να παρουσιάζονται συχνότερα διάφορες παθολογικές μορφές του άγχους. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα και δυνατότητα ανταπόκρισης των ατόμων στις σύγχρονες μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) τονίζει ότι οι Αγχώδεις Διαταραχές στις παραγωγικές ηλικίες, όπως π.χ. Διαταραχή Κρίσεων Πανικού αποτελούν από τις πιο συχνές ιατρικές καταστάσεις και απαιτούν δράσεις για την αντιμετώπισή τους στις κοινωνίες μας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης απευθύνεται στους πάροχους υγείας, ανθρωπιστικά επαγγέλματα και άτομα που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην αναγνώριση του άγχους και στους τρόπους αντιμετώπισής τους με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Περιλαμβάνει τηλεκατάρτιση και τις απαραίτητες διαφάνειες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Εισαγωγή.
  • Στρες, άγχος ανάλυση ορισμών και διαφορική διάγνωση από άλλες καταστάσεις.
  • Οξύ στρες και τεχνολογικές προκλήσεις.
  • Αγχώδεις Διαταραχές, επιδημιολογικά στοιχεία και ταξινόμηση των βασικών διαταραχών.
  • Κρίσεις πανικού, Διαταραχή Κρίσεων Πανικού, Αγοραφοβία και νέες τεχνολογίες.
  • Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους, Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους και νέες τεχνολογίες.
  • Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, Ειδικές Φοβίες και νέες τεχνολογίες.
  • Αγχώδεις Διαταραχές που συνδέονται με οργανικούς παράγοντες.
  • Συνέπειες στην καθημερινή ζωή (Διατροφή, Υγιεινή ύπνου, διαταραχές διαθέσεις, σεξουαλικότητα, εξαρτήσεις, ανοσοποιητικό σύστημα και σωματικές νόσους).
  • Σημασία αναγνώρισης των αγχωδών διαταραχών, διαφορικής διάγνωσής τους και αντιμετώπισής τους.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Δρ. Θωμάς Νίκου, Ειδικός Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Αιγινητείου Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Ο Δρ. Θωμάς Νίκου είναι Ειδικός Ψυχίατρος και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου (ΕΚΠΑ) με σημαντική συνεισφορά στα Εξωτερικά Ιατρεία και στο Ειδικό Ιατρείο Συμπεριφοράς (ασχολείται με Αγχώδεις διαταραχές και Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή). Ακόμη, είναι ερευνητής σε πρωτόκολλα Ψυχοανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, που το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετίζονται με την Κατάθλιψη και τους αναγεννητικούς μηχανισμούς της. Επιπλέον, είναι Επιστημονικός Συνεργάτης στον φορέα εκπαίδευσης και πολιτισμού 3Dlexia Cosmos, που είναι αναγνωρισμένος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο.